PROJELER
PolNet
PolNet NEDİR
Emniyet Teşkilatı tarafından yürütülen hizmetlere bilişim desteği vererek; görevin süratli, güvenilir ve etkin bir şekilde yerine getirilmesini ve vatandaşlarımızın zamanında, kaliteli ve kesintisiz olarak hizmet alabilmelerini sağlayan modern bir “Polis Bilgi Sistemidir”.
PolNet ulusal ve uluslararası tüm bilgi ağları ve bilgi bankalarına entegre olabileceği düşünülerek tasarlanmış, ülkemizin bilgi toplumu olmasını sağlayacak önemli projelerden biridir.
Çağımızda sosyal, ekonomik ve özellikle teknolojik değişmeler hızla artmakta ve bu artışın etkileri her geçen gün yaşamımızda daha fazla hissedilmektedir. Bu doğrultuda PolNet projesi ile e-polis uygulamaları başlatılmış ve teşkilatımız e-devlet için gerekli hazırlığı tamamlamıştır.
Dünyada benzerleri arasında önde olan ve kullanımı ile güvenlik hizmetlerine büyük destek sağlayarak hızlı, güvenli ve doğru bilgiye erişim imkanı getiren PolNet, Teşkilatımızın onur kaynaklarından biri olmuştur.
PolNet’le BİRLİKTE
Emniyet Teşkilatının gelişen yeni teknolojiler ve değişen kurumsal ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen kurumsal uygulama yazılımları ile birimlerimize kesintisiz bilişim desteği verilmektedir.
e-İmza altyapısına uygun olarak geliştirilen Elektronik Belge ve Dokümantasyon Yönetim Sistemi, kurum içi yazışmaları elektronik ortama taşımıştır. e-İmza entegrasyonu sonrasında, dış kurumlarla hali hazırda kağıt üzerinde yapılan yazışmalar da elektronik ortama taşınarak, hızlı ve güvenilir evrak akışı sağlanacaktır.
Kurumsal kaynak planlaması yazılımı olan Ayniyat Takip Sistemi ile Teşkilatımız, bütçe planlama ve uygulamalarını merkezden elektronik ortamda gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca kurum kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı sağlanarak Teşkilatımız çevik bir yapıya kavuşturulmuştur.
Gözaltı süreleri kısalmış ve gereksiz gözaltına alma olayları ortadan kalkmıştır.
Pasaport, araç tescil, sürücü, silah ruhsat işlemleri bürokrasiden arındırılmış şekilde, en kısa sürede yapılmaktadır.
Trafik cezalarının izlenebilirliğinin artması ve etkin trafik denetimleri ile kaza oranları düşürülmüştür.
Hudut kapılarında verdiğimiz hızlı ve etkin hizmetlerle ülkemizin güvenliğine, turizmine olumlu katkılar sağlanmıştır.
e-devlet’in bir parçası olan PolNet, elde edilen bilgilerle internet üzerinden vatandaşlarımıza doğrudan elektronik ortamda hizmet vermektedir.
PolNet kapsamında İl Emniyet Müdürlükleri, İlçe Emniyet Müdürlükleri, Karakollar, Hudut Kapıları ve diğer birimlerimizde hizmet verilmektedir.
PolNet Emniyet Teşkilatı iç otomasyon, ortak veritabanı ve vatandaşa hizmet projesidir. Bilgiye erişim amacıyla yapılan yazışmalar ve bu yazışmaların kaybettirdiği zaman ortadan kaldırılmış, birçok hizmet gerektiği gibi yapılmaya başlanmış ve etkinlik arttırılarak daha kaliteli hizmet verilmesi sağlanmıştır.
PolNet Emniyet Teşkilatı bünyesinde sadece kullanıcı düzeyinde olmayan çok geniş bir bilişim kültürü oluşturmuştur.
Bugün itibari ile hemen hemen bütün birimlerimizin PolNet üzerinde bir web sitesi bulunmaktadır.
Yürürlükteki güncel mevzuat gibi uygulamalar bu web siteleri aracılığı ile tüm personele ulaştırılmaktadır.
Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS),teşkilatımızda yazışmalarla ilgili bütün süreçlerin bilgisayar ortamında yapılmasına olanak sağlayan, PolNet Bilgi Sistemi üzerinde çalışan bir bilgisayar yazılımıdır.
EBYS İle Amaçlanan Nedir
EBYS ile, gerek kurum içi birimlerimiz arası yazışmalarımızı gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşları ile olan yazışmalarımızın bilgisayar ortamında yapılmasını sağlayarak;
* Yazışmaların standartlaşması,
* Yazışmaların sevk, paraf ve onay sürelerinin kısaltılması,
* Harcanan emek, zaman ve kırtasiye maliyetlerinden tasarruf edilmesi,
* Yazışmaların sağlıklı bir şekilde arşivlenmesi, hedeflenmektedir.
EBYS İle Ne Yapılabilir
* Tanımlı iş akışı yolları ile belgeleri zamanında doğru kişiye ve en kısa yoldan ulaştırabilir .
* Birimlerde 7 gün 24 saat evrak alıp gönderebilir .
* Belgelerin dolaşımı esnasında durumlarını takip edilebilir .
* Belgeler hızlı bir biçimde dosyalanarak arşivleyebilir.
* Yetki seviyelerine göre çeşitli arama kriterleri ile belgelere tek tuşla ulaşılabilir .
* Aynı belgeye birden fazla noktadan aynı anda erişim imkanı sağlar .
* Belgelerin dağıtım ve dolaşımındaki paraflama süreci ve sırasını tanımlayabilir .
* Belgelerin birden fazla noktaya (örneğin; tüm illere )aynı anda tek tuşla dağıtımı yapılabilir.
* İzne çıktığımızda veya birimimizde gece nöbet sistemi mevcutsa, görevleri yürütecek birine vekalet verilebilir.
* Bekleyen ve işlem yapılan evraklar kontrol edilerek personelin performansı değerlendirilebilir.
* Belgelere erişim ve erişilmezlik güvenliği sağlar .
* İlerleyen dönemlerde dijital imzanın hayata geçirilmesi ile yazışma ve belge paylaşımının bilgisayar ortamında resmi olarak yapılabilmesi ve kağıtsız ofise geçiş sağlanacaktır .
* Dijital imza ile birlikte sadece kurum içi değil kurumlar arası yazışmaların bilgisayar ortamında yapılabilmesi sağlanacaktır .
EBYS’nin Getirileri
* Doküman oluşturma ve saklama maliyetleri azalır.
* Kırtasiye giderlerinden, zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlar.
* Güvenli ve mekandan bağımsız erişim imkanı sağlar.
* Evrak akışını hızlı ve doğru sonuçlandırır.
* Süreçlerde tıkanan noktaları raporlar.
* Saklanan belgeyi, yönetilen bilgiye dönüştürür.
PolNet Mobil Uygulamalar Nedir
Sahadaki personelin GSM Şebekelerinin çektiği her yerde, kablo gereksinimi olmadan, ellerindeki terminalleri kullanarak, güvenli bir şekilde PolNet ağına bağlanabildiği uygulamalardır.
PolNet Mobil Uygulamaların Getirdikleri Mobil Uygulamalardan Önce
- Denetim Faaliyetlerinin yapılırken etkin ve verimli yapılamaması
- Vatandaşların Bekletilmesi
- Denetim Etkinliğinin sağlanamaması
Mobil Uygulamadan Sonra
- Polisiy e Uygulamaların Çağdaş ve kısa zamanda yapılması
- Bilgiye ilk elden ve kesintisiz ulaşım imkanının sağlanması
- Denetim Etkinliğinin Arttırılması
- Denetleme Birimlerinin Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak takip edilebilmesi
PolNet Mobil Uygulama Sorguları
Şuan mevcut sistemde GBT sorgulama ve Trafik Sorguları olarak iki başlıkta toplayabileceğimiz sorgular yapılabilmektedir. Bu sorgular :
- T.C. Kimlik No bilgisinden şahıs, GBT ve Adres Bilgisi sorgulama
- Şahıs Bilgileri ile şahıs sorgulama
- Araç Sorgulama
- Sürücü Sorgulama
- Silah Sorgulama
- Ceza Kaydetme
AMAÇ
Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ve Taşra Birimlerinin gerek lokal (il veya Daire içi), gerekse genel (ülke geneli) çapta yapa geldikleri tüm adli iş ve işlemlerin dijital ortamda yapılmasına olanak sağlayan, istatiksel veriler üretebilen bir yazılımın oluşturulmasıdır.
TUYİP Projesinin Getirileri
- Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlükleri bünyesinde bulunan TEM Birimleri’nin yapmış oldukları işlemlerin proje içerisinden yapılabilmesi ve ortak bir veri tabanında toplanması sağlanacak. Bu ortak veri tabanı sayesinde birimler arasında veri paylaşımı daha güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleşecek.
- İlgili birimlerin soruşturma dosyası hazırlama işlemi sırasında oluşturdukları tutanakların (Şüpheli İfade Tutanağı, Müdafi Talep Tutanağı, Üst Arama Tutanağı vb. ) proje içerisinden üretilmesi sağlanacak.
- Farklı illerde bulunan TEM Birimlerinin ortak bir soruşturma dosyası üzerinde eş zamanlı çalışabilmesi sağlanacak.
- İl Emniyet Müdürlüğü TEM Birimlerinin yapacakları operasyonlar için gerekli gider ve ihtiyaç taleplerinin (ödenek, malzeme, ekip vb.) proje içerisinden yapılması sağlanacak.
- POLNET Bilgi Sistemi bünyesinde bulunan verilere Proje İçi Sorgulama Yöntemiyle ulaşılması sağlanacak.
- POLNET Bilgi Sistemi bünyesinde bulunmayan verilere Proje Dışı Sorgulama Yöntemiyle ulaşılması sağlanacak.
- Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlükleri’nin ihtiyaç duydukları istatistikî bilgilerin üretilmesi sağlanacak
Tahdit projesi; Tahdit, Aranan Şahıslar, Zayi Pasaport ve Yolcu işlemleri programlarından oluşmaktadır.
Tahdit bilgileri; tahdit koymaya yetkili makamlardan il emniyet müdürlükleri birimlerine ulaşan yazılar sonucunda yurda giriş/çıkış sınırlaması (Tahdit) konulan yerli ve yabancı şahıslara ait bilgilerin ilgili işlemleri yapılmaktadır.
Ülkemizin uluslararası yolcu trafiğine açık kara, deniz, hava ve demiryolu hudut kapılarında pasaport kontrol ve denetim işlemleri yapılırken yurda giriş/çıkışı yasaklananlar ile kayıp/çalıntı pasaport kontrollerinin yapılması ve bu esnada yolcu giriş/çıkış kayıtlarının bilgisayar ortamında tutulması sağlanmaktadır.
Proje ile Türkiye’de bulunan ve Yabancılar Şubesinde kayıtları tutulan tüm yabancılar ile ilgili bilgileri tutulmaktadır. Türkiye’de bulunan ve Yabancılar Şubelerinde kayıtları tutulan, bütün yabancı şahısların kimlik bilgilerine ek olarak ikamet, vize, suç, refakatçi, pasaport, giriş kapısı ve diğer şahıs bilgileri tek bir veri tabanında tutulmaktadır.
Türkiye’ye legal veya illegal yollarla girmiş olan yabancı şahısların Birleşmiş Milletlere başvurması ve Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmesi halinde 3. bir ülkeye giden şahısların bilgileri tutulmaktadır. 3. ülkelere kabul edilen şahısların hastalık, kamp, ülkesinde kalan aile fertleri, tutukluluk kayıtları, Türkiye’deki akrabaları ikamet bilgileri ve pasaport bilgileri girilmektedir.
Türkiye genelinde kayıt yapılan sürücü ceza belgelerinin bilgileri ile sürücü kayıtlarını tutmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle emniyet teşkilatının, planlamalarda ihtiyaç duyacağı ışık ihlal hız kontrol, seyir halinde kontrol çeşitli sürücü belgelerin cinsiyet ve yaş ve il ve ilçelere göre dağılımı istatistiki bilgileri, gelişen bilgisayar teknolojisini kullanarak elde etmek mümkündür.
Yurdumuzda meydana gelen Ölümlü -Yaralanmalı Trafik kazalarına ait bilgilerin tutulması ve bu bilgilere göre Trafik kazalarına ait istatistiki sonuçların elde edilmesini sağlamaktır. Proje trafik birimleri tarafından kaza kaydı tutulan tüm kaza kayıtlarını kapsamaktadır.
Silah Ruhsat Programı İl Emniyet Müdürlükleri bünyesinde faaliyet gösteren Ruhsat Tebligat Şubelerinin Silah Ruhsatı ve buna bağlı işlemlerde kullanılacak bilgileri tutmaktadır.
Ülkemiz genelinde araç işlemlerinin yapılması sırasında ve yapılan trafik uygulamalarında araç ile ilgili aranma-bulunma bilgilerine ulaşarak mevcut kayıp oto (oto hırsızlık) olaylarının çözülmesi destek sağlamaktadır. Sistemde kayıtlı bulunan aranma bulunma bilgileri üzerinde incelemeler, istatistikler yaparak suçları önleme çalışmalarına yardımcı olabilmektir.
Türkiye genelinde aranan kişilerin tespit edilmesi, yakalanması ve istatistiklerin tutulabilmesi için kullanılmaktadır.
GBT devletin anayasal düzenine karşı ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirleri almak üzere eski hükümlülerin, suç işleyip ele geçmeyen kişilerin, çalınan, kaybedilen veya kimliği ispata yarayan her türlü belgelerin güvenliğinin sağlanması için kayıtlarının tutulması ve 24 saat halkın güvenliğini sağlayan kolluk kuvvetlerinin çalışmalarında sonuca daha kısa sürede ulaşmasında destek veren bir programdır.
Basın/Yayın Programı illerimizde faaliyet gösteren Mevkute, Basılı Eser, Tiyatro, Radyo TV, Manyetik Eser ve Matbaa ile ilgili bilgilerin etkin biçimde bilgisayar ortamına aktarılması verilerin sorgulanması ve güncellenmesini kapsamaktadır.
Partiler programı Türkiye’deki mevcut Partilerin bilgilerinin Emniyet Bilgi Sistemi içerisinde kayıtlarını tutmak ve ilgili polislik hizmetlerinde kullanılan bilgileri tutmaktadır.
Sendikalar Programı Ülkemizde faaliyet gösteren sendikalar, bu sendikalara üye kişilerin kayıtları, sendikanın faaliyetleri, bağlı bulunduğu kuruluşlar ile grev-lokavt bilgilerinin tutulduğu bir programdır.
Arşiv araştırmasının PolNet ortamında GBT,Terör,Tahdit ve Aranan Şahıs, Kaçakçılık ve Arşiv Tetkik projelerini aynı anda kullanmak suretiyle kullanılmak suretiyle yapılma imkanını sağlayan programdır.
Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı arasındaki tüm evrak işlemleri ve kayıtları tutulmaktadır. Proje üzerinden gelen-giden evrak istatistikleri alınabilmektedir.
Ülkemizde gözaltına alınan şahıslarla ilgili tüm kimlik bilgileri kapsamaktadır. Şahsın gözaltına alınma ve serbest bırakılma bilgilerine ulaşabilmek, sistemde kayıtlı bilgiler üzerinde analiz yaparak suçların önlenmesi çalışmalarına yardımcı olmaktadır.
Polisin el koyduğu tüm olaylara ait istatistiki bilgiler, Genel Müdürlüğümüze ait personel, eğitim, araç, gereç, silah, teçhizat, bina, sosyal tesislere ait istatistik formlarına ait bilgilerin iller tarafından PolNet üzerinden veri girişlerinin yapılacağı ve A.K.K.M Daire Başkanlığınca istenilen formatta veri dökümlerinin alınabileceği bir program hazırlamaktır.
Personelin ve Kurumun aleyhine açılan dava bilgileri ile disiplin soruşturması bilgileri tutulmaktadır.
Bilgi edinme kanunu çerçevesinde EGM’ye yapılan başvuruların kayıt ve takip bilgileri tutulmaktadır.
KIHBI tarafından kullanılarak kaybedilen çalınan araç, plaka, pasaport, ruhsat bilgileri tutulmaktadır.
Günlük Basın Bültenleri
Bilgi Edinme
Günlük Duyurular
İnteraktif İşlemler
Polis Radyosu Yayımı
İnsan Hakları Başvuru Formu
Yetişkin Kayıp Sorgulama
Çocuk Kayıp Sorgulama
Kimliği Belirsiz Ceset Sorgulama
Birimlerimizin web sayfalarına ilişkin bilgiler içermekte ve talep edilmesi halinde güncelleme işlemleri yapılmaktadır.
Daire Başkanlığımız tarafından, “Metro-Pol Projesi” hayata geçirildi. Projeyle, Teşkilatımıza ve vatandaşlarımıza sunulan bilişim destekli hizmetlerin daha hızlı, daha ucuz ve etkin verilmesi sağlandı. “Metro-Pol Projesi”, Emniyet Teşkilatına ülke genelinde bilişim hizmeti sunan ve Türkiye’nin kurumsal düzeyde en büyük bilgi sistemlerinden olan “Pol-Net”in, en yüksek verimlilikte ve güvenlikte kullanımını mümkün hale getirdi. 2011 yılı sonu itibariyle hayata geçirilen projeyle birlikte, Pol-Net bağlantı hızı ve bant genişlikleri arttı. Bu sayede vatandaşların, yollardaki trafik uygulamaları, pasaport müracaatı, sınırlardan yurda giriş/çıkışlar, noterlerdeki araç satışı ve sürücü belgesi gibi birçok işlemi beklemeden, kısa sürede kolaylıkla yapabilmelerine imkân sağlandı. Projede, “Metro Ethernet Teknolojisi” kullanıldı. Bu teknoloji, fiber optik kablo üzerinden, 5 Mbps ile 10 Gbps arasında, ölçeklenebilir, esnek, düşük maliyetli ve her türlü veri akışına imkân vermektedir. Böylelikle, yüksek bant genişliklerine ihtiyaç duyan uygulamalar (uzaktan eğitim, telekonferans, görüntü ve video transferi vb.) herhangi bir ek yatırıma gerek duymadan hızlı, kesintisiz ve güvenli olarak çalışabilmektedir. Günümüzde, iletişim teknolojilerinin ulaştığı son nokta olan “Metro Ethernet Erişim Teknolojisi” Teşkilatımızın hizmetine sunularak, esnek bant genişlikleri ile yüksek hızlara ihtiyaç duyulan projeler de yapılabilmektedir.